Perşembe, Ağustos 27, 2009
Amiga Magazine Rack
Yine güzel bir sitenin tanıtımı ile karşınızdayım. Amiga Magazine Rack 2007 yılından beri faaliyet gösteren bir site. Geçmiş zaman amiga dergilerinin scanlerini barındırmak gibi bir amaçları var. Böylece sevdiğiniz oyunların o zamanlar çıkmış tanıtımlarını okuyabilirsiniz. Şimdiye kadar 4000 sayfalık bir arşiv oluşturmuşlar ve her geçen gün arşivleri büyüyor. Bakmanızı öneririm.
Yahoyt Dergi Ağustos 09: Oyun
İçindekiler:
It's In The Game
Jeton Var Mı?
Efsane Araba Yarışları
Em Em O Ar Pi ,Ci
Uzun Yıllar Önce
Baba Bana Spectrum Al
Prince of Persia
World Of Warcraft'çı Olmak Ya Da Olmamak
Love
Heavy Gear: Massada Azizleri - 2
Oyun Tanıtımları
Çarşamba, Şubat 11, 2009
Retro Video Games
Retro Video Games Eski oyunların videolarına adanmış bir site. Bir çok oyunun oyun sonlarını TV reklamlarını bulabilirsiniz. Oldukça iyi bir arşive sahip bakmanızı öneririm.
Salı, Şubat 10, 2009
Amiga Emülatörü: Winuae
Winuae resmi sitesi
orjinal site: http://phpkf.6te.net/emulator/computer/amiga2.htm
Oyun ve AmigaOS emule edicekseniz WinUAE biçilmiş kaftan. Her ikisininde Windows ve Dos versiyonları mevcut, burada WinUAE kurulum ve ayarlarını öğreneceksiniz. Buradaki bilgiler WinUAE 0.8.14, Release 3 versiyonu içindir daha önceki ve sonraki versiyonların ayarlarında ufak değişiklikler arz edebilir, biginize. WinUAE`yi çalıştırabilmek (Amiga ve Mac kullanıcıları bilirler) ROM denen ve donanımı yöneten bir programa ihtiyaç vardır. Bu PC`ledeki BIOS gibidir; fakat Amiga sadece bu programla (ki program silinmez bir bellek olan ROM`da daima durur) hiçbir işletim sistemine gerek kalmadan bir çok uygulamayı çalıştırabilir. Fakat PC`lerdeki BIOS ile karşılaştırmayın çünkü BIOS gibi sadece donanımı kontrol etmez, ayrıca içerisinde library denen ufak programcıklar (windowstaki dll dosyaları gibi) içerir. Amiga500 için kickstart 1.3 daha yukarısı içinse kickstart 3.1 veya daha aşağı versiyonlarını bulabilirseniz; çektikten sonra WinUAE.exe dosyasını çalıştırın. Karşınıza çıkacak 11 sekmeli menü sizi korkutmasın aslında ayarlar o kadar da zor değil. İlk olarak istediğiniz ROM dosyasını, programın ROM sekmesindeki ROM file bölümüne brows'tan veya yazarak dosyanın hangi klasörde olduğunu göstermek. Bu kadar ayarla tamam dediğinizde Amiga`nın klasik disket resimli ekranı geliyor olması lazım. Daha ince ayarlar için yapılacak ayarları aşağıdan takip edebilirsiniz. |
WINUAE SEKMELERİNDEKİ AYARLAR RAM Sekmesi : Bu sekmedeki Memory setting altındaki Chip, Amiganın ana Ram miktarı; Fast ise sonradan Amiga`ya takılan Ram miktarıdır. Amiga500 için 1mb. maksimum miktardır. Fakat bunun bir sınırı yoktur bazı oyunlar Amiga500 emulasyonunda çalışmazsa ilk yapıcağınız miktarı 1mb. olmazsa 512kb düşürmek olsun.Amiga500 oyunlarının çoğu 512kb çalışır çalışmazsa bunu oyun ekranda yetersiz RAM diyerek belirtir.Ram`i arttırmanız gerekirse fast miktarını attırın çünkü Amiga500`ün chip kısmında ayarlanan ana Ram miktarı 512kb.`dır. CPU Sekmesi : Amiga500 68000, Amiga1200 ise 68020 işlemcisini kullanır. FPU ibaresi olanlar Matematiksel işlemcili, EC ibareliler ise Sanal RAM (virtuaL Memory - Swap dosyası) destekler. DISPLAY Sekmesi: Full-Screen seçip istediğiniz çözünürlüğü seçebilirsiniz. SOUND Sekmesi: Ses emulasyonu WinUAE`nin en başarısız olduğu konudur; Çok fazla güç ister.(bazı zorlu AGA demolarında sesde kesilmeler normaldir) Floppies Sekmesi: Sanal disketler içindir. ADF uzantılı oyunve program dosyalarının diskteki yolunu buraya göstermelisiniz.(eğer burada adf0.adf diye yazılar varsa configurations ayarlarını kaydetmeden önce bunları ejecti tıklayarak yok edin) Ne yazıkki sıkıştırılmış adz dosyalarını çalıştıramıyor, bunları açmak için yardımcı programlar kullanmanız gerekiyor. Hard Drives Sekmesi: Buradan Sanal Harddiskler oluşturabilirsiniz. Bazı HD kurulmak isteyen oyunlar ve workbench için gereklidir. Add Directory : Buradan Sanal HD için isim ve koymak istediğiniz klasörün dizinini girebilirsiniz. GAME AND I/O PORTS : Buradan fare, joystick , yazıcı, MIDI uyumlu keyboard ve diğer elektronik mizik aletleri, ve COM port ayarlarını yapabilrsiniz. MICS. : WinUAE en aşağı directX 6 ile çalışır, yüklü olduğundan emin olun. Configurations : Ve geldik ayarlarımızı kaydediceğimiz bölüme(ne yani her defasında yeniden mi ayar yapıcağımızı zannettiniz) Buradan bir isim vererek ayarlarınızı kaydedebilirsiniz; bu ayarlar WinUAE klasöründeki Configurations klasörüne kaydedilir buradan bulup notpad ile açıp oynama yapabilrsiniz.
|
WORKBENCH, PICASSO, AIAB KURULUMU WinUAE`de HD ayarladık rom ve workbench`te tamam şimdi gelelim kurma işine. Picasso96 programı Amiganın sıkıştırma formatı olan LHA dosyası biçiminde geliyor. Dosyayı bir programla açsanız bile kurulum bir hayli zor. Oysa ben size Workbench, Picasso96, güzel iconlar, grafik arayüzü ve bir çok yardımcı programın hazır olarak geldiği bedava bir paketten bahsedeceğim. Programın adı AIAB (Amiga In A Box) herşey hazır size sadece download etmek kalıyor. Fakat herşey hazır da olsa sizden bir Workbench disketi istiyor. Programın .zip uzantılı dosyasını çekerseniz WinUAE emulatorunun bulunduğu klasöre kopyalayın.Bazı dosyalar aynı olucak üzerine yazmasına izin verin; Ama eğer .exe uzantılı olanını çekerseniz kurulumu kendi yapıyor. Sonra C:\WinUAE\roms klasörü içindeki Romfind.exe dosyasını çalıştırın eğer diskinizde Rom varsa bulucaktır. Sonra WinUAE.exe dosyasını çalıştırın Configurations sekmesinde yeni ayarlar görüceksiniz bunlardan istediğinizi çift tıklayarak çalıştırın.(S harfli olanların ses ayarı açık) Amiga çalışınca sol tarafta açılan klasik pencerede DF0: disket sürücüsünde Workbench disketi yok diyecek. F12 tuşuna basarak floppies sekmesinden ilk disket sürücüye workbench3.1 işletim sisteminin ilk disketini yerleştirin, 30-40 saniye sonra çözünülürlük ekranı çıkacak, bir mod seçin, sonra kendi disketi çıkarıp reset atar ve Workbench yüklenir. Workbench çalıştıktan sonra ufak bir pencerede rexxsyslib.library dosyası yok gibi bir error verebilir o zaman bu zipli dosyayı çekip açtıktan sonra c:\WinUAE\harddrives\workbench\libs klasörüne kopyalayın...İşte bu kadar Çok güzel tasarlanmış bir workbench, start menu, kopyala-yapıştır, aynı anda istediğiniz kadar Workbench ve başka programlar açabilme özelliği ve daha neler neler Güle güle kullanın. Ayrıca sizler için hazırladığımız configuration dosyalarınıda çekip c:\WinUAE\configurations klasörüne kaydedip WinUAE`yi çalıştırdıktan sonra configurations sekmesinden çektiğiniz dosyanın ismini bulup çift tıklayarak sorunsuz emulasyon sağlayabilirsiniz. Amiga500 (disketli oyunlar) için bu dosyayı Bütün anlatılanları doğru yaptığınıza inanıyorsunuz ve herşeyi yaptınız ama bir türlü olmuyorsa. O zaman çekinmeden bize e-mail atabilrsiniz. Lütfen sorununuzu ve yaptıklarınızı çok detaylı ve sırasıyla yazın ki sorununuz en kısa zamanda çözüme ulaşsın. Kolay Gelsin !!! |
Bazı Oyunlarda 'Please Insert Disk 2' Şeklinde Yazı çıkıyor. Ne Yapmalıyım ? Bu soruyla da son zamanlarda çok karşılaşır olduk. Önce biraz ön bilgi : Amiga oyunlarının çoğu Amiga500 için çıkarılan disketli oyunlardır. Bu oyun disketleri, bilgisayara takılan özel bir donanım ile imaj dosyaları haline getirilir.(ADF=Amiga Disk File) Amiga`nın kalbini oluşturan ve gerçekte Amiga`da silinemeyen bir bellek (ROM) içinde bulunan Kickstart programını Emulatör de kullanır. Yani siz bir emulatör çalıştırıyor da olsanızda bu program kendini gerçek bir Amiga`da zannetmektedir. Gerçek bir Amiga`da yapılan herşey WinUAE için de geçerlidir. İnternetten indirdiğiniz Amiga oyun dosyaları (.ADF) iki veya daha fazla dosyadan yani disketten oluşuyorsa oyun esnasında belli yerlerde diğer disketler istenir (aynen gerçek Amiga`da olduğu gibi). WinUAE`nin gerçek bir Amiga`dan güzel yanı ise 4 tane sanal disket sürücü içermesidir. Mesela siz Mortal kombat2 oyununun 4 disketinide Emulatore gösterip disket değiştirme derdinden kurtulabilirsiniz. Fakat bazı oyunlar sadece ilk disket sürücüye bakar ve istediği disketlerin o sürücüde olmasını ister. Oyunda 'Please Insert Disk 2' gibi bir yazı ile karşılaşırsanız; oyun, ikinci disketteki bilgilere ihtiyaç duyuyor demektir. Disket değiştirmek için oyun ekranındayken (WinUAE penceresi seçiliyken) F12 tuşuna basarak çıkan pencerede Floppies sekmesindeki ilk sanal disket sürücüye oyunun 2 numaralı .adf dosyasını, harddiskinizde yeraldığı klasörden bulup seçip okay demelisiniz. Daha sonra oyun hemen disketi okumaya başlar bazılarında ise 'push fire button' gibi bir yazı çıkar. Yapmanız gereken sadece oyunda kullandığınız tuşa basmaktır. Joystick ile oynuyorsanız Joystick`in tuşuna, klavye ile oynuyorsanız CTRL tuşuna basın oyun devam edecektir. Adem Yılmaz |
Salı, Ocak 27, 2009
North & South
90'lı yıllarda Amiga'sı olup da North&South oynamamış bir insan var mıdır acaba? Şirin grafikler ve basit arayüzü ile gönüllerde taht kurmuş bir strateji oyunu olan North&South bizi 1800'lere Amerika'nın sivil savaş yıllarına götürüyor. Kuzey ya da Güney birliklerinden birini seçip oyunumuza başlıyoruz. Haritanın üzerinden saldırı bölgelerini seçiyoruz, burada eğer tren yollarını ele geçirmeye çalışırsanız daha çok para ve asker sahibi olursunuz.
Oyunun temel amacı karşı tarafın askerlerinin tamamını yok etmek. Güzel yanı iki kişi oynama şansının olması. Gerçekten oldukça eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz arkadaşınızla. Bir de oyunda normal savaş alanının dışında sağa ilerlemeli olarak tren soyma ve kale işgal etme gibi küçük oyunlar da mevcut.
North&South bilgisayar oyunları tarihinde bir yapıtaşı olmasa da zevkle oynanabilecek çok oyuncu destekli güzel bir strateji oyunudur. Denemenizi tavsiye ederim.